Zateplení jako investice

Ačkoliv se může zdát, že zateplení fasády se týká pouze starších budov, opak je pravdou. Zateplit je potřeba jak novostavbu, tak třeba starší panelový dům či byt. Jakožto specialisté na zateplování budov s bohatými zkušenostmi víme, které materiály jsou vhodné právě pro vaše potřeby a které naopak nikoliv. Jelikož jdou technologie neustále kupředu, i v zateplení se na trhu objevují stále nové a nové materiály. Naše firma spolupracuje pouze s těmi nejlepšími výrobci, kteří nám zaručí stále skvělou kvalitu a spolehlivost materiálu. Pojďme se ale společně podívat, proč byste měli k zateplení fasády přistupovat jako k investici, která se vám po čase vrátí.

Zateplení vám ušetří náklady spojené s energiemi

Hned prvním plusovým bodem, který si může zateplení budov připsat je samozřejmě úspora energie a nákladů, které je potřeba měsíčně platit. Při dnešních cenách je více než důležité s energiemi šetřit, hlavně v zimních měsících si za topení značně připlatíme. Zateplení domu výrazně přispívá ke snížení úniku tepla zdmi. Při zateplení panelového domu, bytu či jiného staršího objektu je důležité myslet také na výměnu špatně izolujících oken. Nemá smysl investovat pouze do zateplení a vynechat další navazující prvek, který hraje při tepelné izolaci také důležitou roli.

Zvýšený komfort díky zateplení bytu či domu

Výše jsme zmínili únik tepla z interiéru ven. Jak ale funguje zateplení v horkých letních dnech? Majitelé půdních bytů či nájemníci podkrovních prostor v úmorném létě jistě ocení zateplení, které udržuje uvnitř budovy příjemnou teplotu a brání prostoupit horkému vzduchu skrz zateplení do interiéru. Komfort obyvatel se zvýší díky celkově stabilním teplotám. Zateplení panelového domu či budovy, která se nachází na rušné ulici může také značně přispět k odhlučnění. Moderní zateplovací materiály zvyšují i akustický komfort uvnitř budovy.

Zateplení fasád a domů zvýší hodnotu nemovitosti

Nejde pouze o zlepšení vzhledu budovy a jeho atraktivitu na trhu. Potencionální kupci či nájemci vidí za zateplením budovy také čísla, která jsou spjata s náklady za energie a celkový provoz bytu či domu. Zateplení, jak jsme již výše zmínili, výrazně snižuje spotřebu tepla či elektrické energie, kterou ke své funkci potřebují v létě tolik milované klimatizace.

Dlouhodobá ochrana díky zateplení fasády

Zateplení tvoří takový „ochranný štít“ před vnějšími vlivy, kterým musí budova dennodenně vzdorovat. Jedná se například o vlhkost, se kterou zápasí spousty novostaveb i starších nemovitostí. Zateplení fasády tak v návaznosti na eliminaci vlhkosti v interiéru také snižuje riziko vzniku plísní a degradaci materiálů, které se uvnitř budovy nacházejí. Pomáhá také k tepelné stabilizaci budovy – v důsledku příliš prudkých teplotních změn může docházet k napětí v konstrukci a také k její deformaci.

Jistá návratnost investice

Zateplení fasády samozřejmě vyžaduje nemalou počáteční investici, kterou je potřeba důkladně promyslet. Avšak z dlouhodobého hlediska se vynaložená částka vyplatí převážně na vynaložených provozních nákladech. Ze začátku se úspory začnou pomalu střádat a po nějaké době bude hromádka ušetřených peněz za energie stále větší a větší. Zateplení fasády či domu je vhodnou investicí také z hlediska ušetření za potřebné opravy, které mohou vznikat v důsledku mechanického poškození či dalšími vnějšími vlivy, jenž mají na budovu každý den velký vliv. V dlouhodobém horizontu lze tedy zateplení budovy považovat za skvělou investici s návratností.