Zateplená fasáda nepřináší výhody jen v zimě

Z pojmu „zateplení“ by se možná leckomu mohlo zdát, že je to výhoda, kterou si užije především v zimě. Opak je ale pravdou: v zatepleném domě se daleko lépe snášejí i letní tropická vedra.

V panelovém nebo bytovém domě bydlí každý třetí Čech. A 80 % z obyvatel panelových domů zažívá během léta více než nepříjemné pocity, spojené s přehřátým interiérem. Důvodem může být jak původní konstrukce panelového domu, která obecně špatně udržuje teplotu (čili je tam v létě vedro a v zimě zima), tak i neodborně nebo nesprávně provedené zateplení.

Počítejte s námi

Odborně provedené zateplení panelového domu může být považováno za velkou investici. Jenomže je to investice, která se vám nejpozději do 7 let vrátí. Jak? V podobě úspor za energie. V průměru ušetří obyvatelé zateplených panelových domů 30 – 50 % výdajů za energie ročně. Navíc v létě jsou výdaje za elektřinu mnohdy ještě vyšší než v zimě: ochladit místnost o 1 °C totiž stojí až 3× více energie (a tím i peněz), než ji o 1 °C ohřát.

Zateplená fasáda pomáhá lépe udržovat konstantní pokojovou teplotu. Pro vás to tedy znamená, že v zimě nebudete muset tak často ani tak intenzivně topit a v létě zase ušetříte za elektrické ventilátory a další ochlazovací spotřebiče.

Byt v zatepleném domě prodáte výhodněji

Pokud se navíc výhledově chystáte byt v panelovém domě prodávat, může vám zateplení domu pomoci k rychlejšímu a výhodnějšímu obchodu. O byty v zateplených domech je totiž výrazně vyšší zájem než o byty v původní zástavbě. Zateplený byt tedy prodáte rychleji a často i až o 200 000 Kč dráž.

Nastal čas jednat

Pokud i vy či vaše SVJ přemýšlíte o zateplení panelového domu, právě nyní nastává ideální chvíle k tomu začít jednat. Zateplování se totiž nejčastěji provádí na podzim či na jaře, kdy jsou pro tyto práce ideální venkovní teploty. I s rezervním časem na přípravu celého projektu tedy můžete mít zateplený dům již na jaře!