Výměna oken a dveří

Proč byste měli přistoupit k výměně starých oken a dveří? V článku vám představíme hned několik pádných důvodů, které vás určitě nakopnou k výměně málo funkčních a nevzhledných oken. 

V první řadě je potřeba upozornit na to, že ne na každé nemovitosti je možné dělat úpravy, jaké se vám zlíbí. Při rekonstrukci historických budov je většinou nutné zachovat původní vzhled, a to včetně okenních rámů – v tomto případě je možnost vyměnit stávající okna za nová dřevěná, která se budou co nejvíc podobat těm původním. Je také nutné dodržet architektonický styl, ve kterém je celá budova postavena. Pokud není možno vyměnit stará okna za nová, je na řadě renovace stávajících okenic. 

Těsnění do oken a dveří

Hlavním důvodem, proč přistoupit k výměně oken je nedostatečná tepelná izolace. Skrz špatně utěsněné okno uniká až 70% tepla – mohou být zkřížená, zub času nahlodá izolaci, jež se stane nefunkční, okna jsou špatně zasklená. Na špatně zasklená okna navazuje také zatékání do interiéru, kvůli vzniklým škvírám. 

Výměna oken je nutná také v případě špatného odhlučnění. Těsnění oken v interiéru automaticky zajišťuje klid a pohodu, filtruje venkovní hluk například z rušných silnic, z blízké stavby atd. Moderní plastová okna, dřevěná, či z jiného materiálu, již automaticky obsahují zvukovou izolaci, která si hravě poradí s rušivými elementy.

Následky špatného těsnění okna

Jestliže okno špatně těsní, dochází k průniku vlhkosti směrem dovnitř. To má za následek vznik plísní a jiných hub, které se značně podepisují nejen na stavu oken, ale také našeho těla. Plíseň se nejčastěji objevuje na stěnách okolo něj a v meziprostoru okenic, do kterého není snadný přístup. Voda kondenzuje, drží se ve špatně dostupných místech a plíseň tak může vesele bujet. 

Může také docházet ke kondenzování vody přímo na skle – jedná se o poměrně běžný jev, nicméně i tak je nutné proti němu začít bojovat. Plíseň má opět ideální podmínky pro její vznik nejen ve vlhkých místech, ale také okolo oken na stěnách. Šíří se svými spóry po celém interiéru a znepříjemňuje tak pobyt v místnostech. Avšak i nová plastová okna je potřeba nechávat pravidelně otevřená, alespoň na velikost 3 mm (spárové větrání). 

Sešlá a nevzhledná okna

Výměna oken za nová rázem promění každou budovu k nepoznání. Při jejich výběru je nutné vzít v úvahu hned několik faktorů, díky kterým dosáhnete tíženého výsledku. V první řadě popřemýšlejte nad materiálem a barvou okenního rámu – ne každá budova snese razantní změnu. Některé objekty je nutné zachovat tak, jak vypadaly doposud a přizpůsobit tomu také vzhled oken. Dřevostavbě perfektně padnou dřevěné rámy a do panelového domu se z praktického hlediska hodí spíše plastová okna. Je možné je dodat také v atypickém tvaru – může se jednat o kruhová, zkosená nebo oblouková. 

Výměna oken z důvodu nefunkčního kování

I kovový mechanismus má svou životnost a po několik desítek let neustálého otevírání a zavírání si i on zaslouží vyměnit. V důsledku sešlého kování se může okno hůř zavírat, popřípadě se mohou okenice křížit. Na zavírací mechanismus a celé okno má velký vliv také ultrafialové záření, nemilosrdný mráz a déšť – může dojít k pokřivení rámu, tím pádem nebudete moct okno ani zavřít či otevřít. 

Proč je tedy výměna oken a dveří dobrý nápad?

Nová okna vám zvýší hodnotu nemovitosti a zpříjemní pobyt uvnitř i venku budovy. Dokáží proměnit opravdu každý objekt a dodat mu špetku mladistvosti. Skrz dřevěná, hliníková či plastová okna vám nebude unikat teplo ven a správně provedená montáž zamezí vzniku tepelných mostů. Zároveň vám zajistí komfort uvnitř budovy bez zbytečného hluku.

Tak co, přesvědčili jsme vás? Hurá do toho, naši odborníci vám ušijí nabídku přímo na míru dle vašich přesných požadavků.