Včasná oprava ploché střechy je levnější

Poškozená plochá střecha na panelovém domě není rozhodně pouze problémem obyvatelů domu v nejvyšším patře. I když se nedostatky ploché střechy obvykle nejdříve projeví právě v těchto bytech, podepisují se i na technickém stavu celého domu.

Rekonstrukce střechy panelového domu jsou samozřejmě výdaje navíc, a tak, jakmile přicházejí první stížnosti od obyvatel nejvyššího patra na zatékání přes střechu poškozenou hydroizolací, nebo na její špatnou tepelnou izolaci, ostatní nájemníci a družstevníci, či majitel domu, to mnohdy ignorují. Často se pak oprava ploché střechy začíná řešit až ve chvíli, kdy je již v havarijním stavu. Takové střechy mohou poškozovat fasádu i její zateplení. Může dokonce dojít k jejímu utržení při silné vichřici. Problémů se zatékáním i plísní si již nejde nevšimnout ani v dalších níže položených bytech, kam se vlhkost dostává přes další konstrukční vrstvy. Náklady na opravu pak začínají rychle naskakovat, protože se již řeší i problémy, které poškozená střecha způsobila.

Plochá střecha musí plnit své funkce na 100 %

U plochých střech dbáme především na dobrou hydroizolaci, která poskytuje ochranu nejen bytům přímo pod ní, ale celému objektu. Druhou důležitou vlastností dobře provedené ploché střechy je její termoizolace. Díky funkční střeše se zcela zásadně prodlužuje životnost celého objektu i se zvedá, či udržuje jeho hodnota. Oprava střechy panelového domu musí být vždy provedena výhradně odborníky a kvalitní ověřenou technologií.

Opravte to pořádně!

Důležitá je kvalitní, trvalá a bezúdržbová krytina, což dnes nabízí fóliová izolace střech. Hodí se pro ploché střechy s minimálním spádem. Tato izolace zajišťuje vodotěsnost, podporuje tepelnou ochranu, odolává UV záření i našim klimatickým podmínkám. Je též odolná požáru a trvanlivá. Tento způsob opravy ploché střechy se hodí pro zateplené i nezateplené střechy, jednoplášťové i dvouplášťové konstrukce, provětrávané i neprovětrávané střešní pláště. Nezapomeňte, že i když na plochou střechu není vidět, její zdraví ovlivňuje vzhled, životnost a funkčnost celého bytového domu a každého z bytů. Pokud děláte celkovou rekonstrukci objektu, rozhodně nevynechte ani střechu.