Úspora tepla po zateplení panelového domu

Úspora energií je dnes téma číslo jedna. V reakci na aktuální situaci, kdy se inflace dostala nad hranici 15 %, energie raketově vyrostly a i přes státní zastropování jsou násobně vysoké oproti předchozím rokům, je dobré si spočítat, kde všude se dá ušetřit. Ve spoustě případů zjistíme, že lepší než vypnout topení a mrznout dosáhneme většího úspěchu tím, že zabráníme zbytečným únikům tepla z nemovitosti. 

Řešení: zesílení tepelné izolace, odstranění tepelných mostů

Než přemýšlet, jak ušetřit na spotřebě tepla, měli byste se zamyslet nad tím, jak tuto energii u sebe udržet. A výsledek je jasný: zateplit objekt. I když jde zpočátku o vysokou investici v případě zateplení celého objektu, určitě se (a o to více při dnešních cenách energií za vytápění) vyplatí a doporučujeme ho důkladně zvážit. 

Protože úspory pak pocítíte nejen v zimě, kdy se objektu podaří více udržet teplo uvnitř budovy, ale i v létě – kdy se naopak objektu podaří lépe odolávat průniku horka dovnitř. Zateplit lze všechny typy staveb, které pociťují úniky tepla – klasicky se jedná o starší domy před rekonstrukcí, a pak o bytové a panelové domy.

Zateplení domu – kolik ušetříte? 

V případě zateplení budovy se bavíme nejčastěji o zateplení celé fasády, zateplení střechy i podlah, výměně oken za eurookna s nízkým tepelným indexem propustnosti a vchodových dveří, případně balkónů, lodžií a dalších prostor. Po splnění všech technologických podmínek a správné montáži se roční spotřeba energií v průměru sníží o 30 – 50 %.

Samozřejmě záleží na výchozím stavu objektu a použitých technologií k zateplení. Pro příklad rozdíl propustnosti mezi okny s dvojsklem a trojsklem je obrovský – zatímco součinitel prostupu tepla dnešních izolačních dvojskel běžně dosahuje hodnoty U = 1,1 W/m2K, u trojskla s kvalitním rámem se můžeme dostat na hranici U = 0,5 W/m2K. A ten rozdíl je už také znát.

V dobách, kdy se ceny energií dlouhodobě držely na zhruba stejné hladině, se zateplení vyplatilo a průměrně se náklady vrátily za 12 let. Při dnešních cenách se investice vrací ještě mnohem dříve.

Investice do zateplení se vyplatí z mnoha směrů

Zateplení má i větší přínos, než jen úsporu energií. Zmodernizujete fasádu budovy, což se významně projeví i na tržní hodnotě objektu, kdy např. ze starého šedého panelového domu vytvoříte na první pohled atraktivnější budovu. 

Mezi dalšími benefity lze zařadit prodloužení životnosti nemovitosti. Když do objektu nezatéká, udržuje se “pod obalem” stabilnější teplota, která je rovnoměrná – pozitivně to působí na stavbu jako celek. Zateplená budova má navíc i lepší akustickou bariéru a lépe odolává povětrnostním podmínkám. 

Pokud máte možnost a nemáte perfektně tepelně nepropustný dům či jiný objekt, investice do zateplení se vyplatí více, než investice do fotovoltaiky nebo jiného alternativního zdroje. Pokud o těchto možnostech přemýšlíte, zateplení objektu by mělo být prvním krokem.