Rekonstrukce balkonů a lodžií je důležitá

Balkony a lodžie jsou součástí mnoha a mnoha panelových i bytových domů, postavených před rokem 2000. Jejich rekonstrukce je samozřejmostí v rámci kompletní revitalizace panelových a bytových domů, stejně jako v případě zateplování fasád.

Samozřejmě, že nejdůležitější ze všeho je zde faktor bezpečnosti. Jakmile je o ten postaráno, je možné se soustředit i na estetickou a komfortní stránku věci.

Nepleťme si pojmy

Abychom zamezili případným zmatkům a nedorozuměním, máme za to, že bude nejlepší si nejprve definovat význam jednotlivých pojmů:

Co je to balkon

Balkon je v podstatě deska, která vyčnívá mimo obvodové stěny domu. Platí tedy, že jste-li na balkoně, jste venku. Balkon musí být opatřen ze 3 stran zábranou proti pádu, kterou tvoří nejčastěji zábradlí; v některých případech je možné nad balkon umístit ochrannou stříšku.

Co je to lodžie

Lodžie je plocha, kterou umístěním řadíme do obvodových zdí domu. Před nepřízní počasí a dalšími vlivy jste na lodžii chráněni, otevřenou má pouze jednu – přední stěnu. Lodžie jsou na rozdíl od balkonů často prosklené, s posuvným nebo skládaným prosklením a je tedy možné je využít například i jako zimní zahradu.

Co nikdy nezapomeneme zkontrolovat

Základem je samozřejmě kontrola statiky. Dalším krokem je pak sanace vlhkého zdiva a instalace vhodné hydroizolace. V případě potřeby vyměníme také stávající podlahy za nové s vhodným povrchem. Jako poslední krok se pak u balkonů a lodžií provádí výměna zábradlí za nové, odpovídající bezpečnostním normám. Dále je možná výměna stávajících zasklení lodžií a balkonů, nebo provedení nového zasklení.