Proč je lepší zateplovat fasádu v létě

Ačkoliv si stále více majitelů nemovitostí uvědomuje důležitost a přínos zateplené fasády, i nadále se v České republice vyskytuje přibližně 145 000 000 m2 nezateplených obvodových stěn. Nebydlíte v nich náhodou i vy?

V zateplené stavbě přitom ušetříte nejen v zimě, ale i v létě. Během zimy se přitom jedná hlavně o náklady za vytápění, v létě zase za provoz klimatizace nebo elektrických ventilátorů. Zateplená fasáda totiž funguje na podobném principu jako termoska: udržuje konstantní požadovanou vnitřní teplotu.

Ideální doba zateplovací

Žádný extrém není ideální – to platí i pro zateplování a nejvhodnější dobu jeho realizace. Proč? Důvodem je složení materiálů, používaných při procesu zateplování: tedy fasádních stěrek a lepidel. Všechny tyto materiály totiž potřebují k tomu, aby mohly být aplikovány, určité množství vody, která ale musí následně vyschnout. A to ani příliš rychle, ani příliš pomalu.

Jaká jsou rizika

Při teplotě nižší než 5 °C by vysychání trvalo příliš dlouho a hrozilo by tak riziko špatného přilnutí izolantu, případně i popraskání celé fasády. V teplotách vyšších než 30 °C by bylo vysychání naopak příliš rychlé.

Nejlepší plán

Nejlépe tedy uděláte, když si během podzimu a zimy důkladně rozmyslíte a rozplánujete veškeré investice, spojené se zateplováním a jeho následná realizace pak proběhne na přelomu jara a léta.

My jsme vám však k dispozici po celý rok: pokud tedy máte jakýkoliv dotaz, obraťte se na nás!