Obklady a dlažba jako součást rekonstrukce panelových domů

Obklady a dlaždice nejsou jen výsadou kuchyní, koupelen a toalet. Při správně provedené realizaci jejich pokládky budou vypadat více než dobře v exteriéru i interiéru nejedné stavby. Slovo stavba jsme použili záměrně, jelikož dlažba a obklady najdou své uplatnění nejen u panelových domů, ale i u veřejných staveb jako jsou školky a školy, nákupní centra či hotely.

Kde se používají?

exteriéru najdeme dlažbu přímo u vstupních portálů a často i na schodištích, vedoucích k vstupním dveřím. Další velmi častý typ exteriérové dlažby je takzvaný okapový chodník – neboli úzký chodníček, vedoucí kolem celého domu. Ten jednak umožňuje bezproblémovou údržbu bezprostředního okolí stavby a zabraňuje průniku dešťové vody do spodní části stavby.

Luxusním dojmem potom působí exteriérové obklady staveb – a to jak na celé stavbě, tak i jen na její libovolné části.

interiérech společných prostor panelových domů najdeme dlaždice i obklady často na chodbách a schodištích.

Speciální požadavky

Na takto namáhané podklady, jakými jsou dlaždice uvnitř i vně panelových domů i dalších staveb, jsou kladeny extra vysoké nároky, a to především z hlediska bezpečnosti a odolnosti vůči vnějším vlivům. Dlaždice musejí například mít normami stanovenou protiskluzovou úpravu povrchu, a to především ty umístěné na schodištích. Obklady i dlaždice určené do exteriérů pak zase musí splňovat požadavky ohledně mrazuvzdornosti a žáruvzdornosti.

Hlavní přednosti dlažby a obkladů

V porovnání s jinými materiály se dlažba i obklady velice snadno udržují – hodí se proto i do míst, kde je větší riziko jejich ušpinění. Dalším pozitivem, zejména u exteriérových obkladů, jsou jejich výborné tepelné i hydroizolační vlastnosti.

Chtěli byste i vy novou dlažbu či obklady pro váš panelový dům? Klidně se nám ozvěte, rádi se s vámi dohodneme na realizaci.