Generální oprava starého zateplení panelových domů bývá nutná již po 15 letech

Bydlení v panelových domech už dávno není podceňováno. K bytům v panelácích se dalo přijít levněji než k novostavbám, jejich vybavení navíc bývá nesrovnatelné (sklep, komora v patře, mnohdy komora v bytě, společné prostory). Pokud tyto panelové domy prošly revitalizací, bydlení v nich nemá chybu. Problémem je, že panelové domy, které byly zatepleny mezi prvními, především v průběhu 90. let, ty již potřebují generální opravu.

Životnost zateplení panelových domů bývá odhadována na 30 let, ale to pouze při vhodné pravidelné údržbě, která by měla jako generální proběhnout nejpozději po 15 letech. Případně, pokud došlo k jinému poškození a narušení fasády či zateplení, tak i dříve.

Není zateplení jako zateplení

Technologie se mění. Zateplení v 90. letech rozhodně není tak kvalitní a sofistikované jako dnes. Rovněž způsob provedení je v dnešní době mnohem spolehlivější, je na něm poznat mnohaleté zkušenosti stavebních firem. Fasáda a zateplení mohou degradovat i z mnoha jiných důvodů. Někdy je poškodí počasí, jindy blízké stromy. Více trpí v blízkosti vodních zdrojů, pokud jsou vystaveny trvale náročnějším klimatickým podmínkám, v blízkosti silnice, nebo když jsou špatně provedené některé prvky – střecha, parapety nebo třeba balkony. Čím dříve se do oprav poškození pustíte, tím bude oprava starého zateplení levnější.

Zateplené fasády potřebují údržbu i včasné opravy

Správná funkčnost zateplení a jeho dlouhá životnost je podmíněná vhodnou údržbou a včasnými opravami. Oprava zateplené fasády – to je jedna z klíčových specializací společnosti BELSTAV CZ. K službám firmy patří provedení inspekce stavu zateplené fasády, návrh změn a rozpočtu, oprava fasády, nebo v případě potřeby výměna zateplení. Společnost odstraňuje drobné vady degradované vrchní vrstvy fasády, jejichž zanedbaná údržba by vedla k daleko závažnějším škodám. Stejně tak provádí i rozsáhlé opravy zateplených fasád a zajišťuje nestabilní zateplovací systémy, případně řeší problematiku nedostatečného zateplení, které neodpovídá dnešním potřebám obyvatel panelových domů.  

 

Dlouhodobé řešení se zárukou až 12 let

Caparol Clean Concept patří mezi významné značky zabývající se renovací zateplování fasád domů. Tento výrobce fasádních přípravků má mnohaleté zkušenosti v oboru a své produkty laboratorně testuje. Díky tomu dokáže   vyvinout speciální přípravky, které skutečně fungují. Prvním z nich je fasádní barva ThermoSan, jež vám nabídne inovativní kombinaci pojiva silikonové pryskyřice a integrované nanokřemičité mřížky. S její pomocí je dosaženo čistého a rychleschnoucího povrchu fasády, jenž zabraňuje znečištění. Obsahuje totiž zapouzdřené konzervační prostředky zabraňující tvorbě řas a plísní. Na tuto prémiovou fasádní barvu poskytuje výrobce záruku 12 let. U systému Solid Carbosol je poskytována záruka 10 let, systém Sandard Muresko je řešení s 8letou zárukou.

Pouze 2 kroky k nové fasádě

Renovace znečištěné fasády pomocí značky Baumit se provádí ve dvou jednoduchých krocích. V první fázi se provede vyčištění povrchu prostředkem Baumit ReClean, jenž odstraní velké nečistoty i mastnotu. Poté se aplikuje fasádní barva, a to StarColor, NanoporColor nebo SilikonColor. Jakmile se provedou dva nátěry jednou ze jmenovaných fasádních barev, dům okamžitě prokoukne.

Pro zvýšení účinnosti zateplení

Značka Weber se zaměřuje nejen na opravu fasády, ale též poškozeného zateplovacího systému. Vyvinula patentovaný systém Retec 700, s jehož pomocí a za použití certifikovaného postupu dojde k vyspravení poškození. Následně lze nanést novou fasádu. Tato technologie se používá zejména u starších fasád z 90. let minulého století, jež neodpovídají současným požadavkům. Řeč je o nedostatečné kvalitě, nesprávném postupu aplikace izolace, nevhodně ošetřeném podkladu atd. Retec 700 dokáže všechny tyto potíže odstranit. Je totiž tvořen hmotou s vlákny, která sanují vnější tepelně izolační kompozitní systémy.