Druhy izolačního materiálu a jejich přednosti

Při zateplování domu hraje výběr správného izolantu klíčovou roli. Právě na něm totiž závisí výše úspor za vytápění i chlazení, stejně jako míra účinnosti a životnost celého zateplení.

Jak už to tak v životě bývá, neexistuje ani zde univerzální správná volba. Při výběru izolace by se mělo vždy přihlížet k individuálním okolnostem, dispozicím a vlastnostem konkrétní stavby. Co vše tedy vzít během výběru izolace v potaz?

Od přírodních materiálů po moderní technologie

Lidé se snažili své příbytky zateplit a utěsnit již odedávna. Dříve k tomu používali třeba jíl, mech nebo slámu, později s nástupem moderních technologií pak postupně přicházely nové materiály, jejichž vlastnosti přesně odpovídají účelu využití. Z jakých materiálů tedy můžete vybírat dnes?

Sláma

Sláma se dnes jako izolant používá především u tzv. ekologických staveb. Její požární odolnost lze zvýšit spojením s hliněnou omítkou, problémem však zůstává špatná odolnost vůči vlhkosti.

Celulóza

Celulóza se jako izolant používá v pasivních domech a dřevostavbách. Někdy se pro ni používá také termín foukaná izolace.

Konopí

Izolace, vyrobené z vláken technického konopí se používají nejčastěji pro izolaci podkrovních prostor, jelikož zabraňují přehřívání. Stinnou stránku konopných izolantů představuje jejich nízká požární odolnost a vyšší cena.

Minerální vlna

Izolace z minerální vlny je ekologicky šetrná varianta tepelného izolantu s dobrou paropropustností a vysokou požární odolností. Její nespornou výhodou je i schopnost izolovat hluk.

Pěnové izolace

Mezi pěnové izolace řadíme polystyreny, polyuretany a polyisokyanuráty (tzv. PIR pěny). Z polystyrenů je nejznámější a nejpoužívanější expandovaný polystyren (EPS) a extrudovaný polystyren (XPS). Z polyuretanů se nejčastěji setkáme patrně s polyuretanovou pěnou (PUR). O všech výše uvedených materiálech se dá souhrnně říci, že vynikají nízkou hmotností, nízkou nasákavostí a dobrými mechanickými vlastnostmi.

Pokud i vy potřebujete nechat zateplit váš dům, neváhejte a kontaktujte nás. Rádi vám pomůžeme a vybereme ten nejvhodnější izolant právě pro váš projekt.